Recenzija: Bioderma NoDe Shampooing (šampon za svaki dan)

Šamponi za svaki dan su karakteristični po tome da su dovoljno jaki da vašu kosu očiste od prljavštine, a opet, toliko blagi da njihovo svakodnevno korišćenje neće uticati na stanje i zdravlje vaše kose i kože glave. Šampone kupujem poput kakvog kolekcionara, jer nemam naviku da jedan koristim stalno – rotiram ih na osnovu trenutnih potreba svoje kose. Zanimalo me je šta je to tako specifično u vezi sa ovim proizvodom, pa sam ga iz radoznalosti kupila.

bioderma node shampooing sampon za svaki dan 2

BIODERMA Node Shampooing – fluide non detergent

Kako mi se Sensibio H2O micelarna voda pokazala kao sjajna investicija, poželela sam da dam šansu i drugim Bioderminim proizvodima.
Miris ovog šampona je prvo što je ostavilo utisak na mene. Neobičan je – podseća na neko medicinsko sredstvo, međutim nije previše intenzivan. Za one kojima je miris jako bitna stavka, napomenuću samo da nakon pranja i sušenja on iščezava, a kosa miriše blago (na “čisto“ 🙂 ).
Tekstura mu je, takođe, specifična  – on je providan, međutim jako redak, tečan, klizi niz ruke rapidno i možda će na samom početku biti teže naneti ga bez prosipanja. Peni slabije od standardnih šampona, što je razumljivo imajući u vidu njegov sastav.
Bioderma za Node shampooing naglašava da je pogodan za sve tipove kose (čak i za decu). Može se koristiti bukvalno svakog dana jer ne narušava fiziološki balans čak ni najosetljivije kose i skalpa. Ne sadrži SLS (Sodium Lauryl Sulphate – deterdžent) niti cocamidopropyl betain (ima funkciju formiranja pene, a može da izazove alergijske reakcije i iritacije). Oftalmološki je testiran.

Zanimljivo je i to da je ovaj šampon, stvoren 1977. godine, prvi značajan Biodermin proizvod. Naziv Node je skraćenica za Non-Detergent  🙂

bioderma node shampooing sampon za svaki dan a

Oprana ovim proizvodom, moja kosa se izuzetno lako raščešljavala čak i kada sam je ostavila da se suši prirodno. Iz tog razloga nisam koristila regeneratore ili pakovanja koje obično stavljam.
Zaista je blag, nije došlo ni do kakve negativne reakcije. Nakon pranja kosa je osvežena, i odaje svojevrstan utisak gustine i lakoće. Opisala bih je ovako: mekana, paperjasta, nežna. 🙂
Inače kosu perem na svaka 3-4 dana, pa je ista situacija bila i pri korišćenju Node šampona. To što Bioderma Node šampon možete upotrebljavati svakodnevno, ne znači da će postojati potreba da se kosa pere svaki dan, već da nećete imati neke veće posledice ako to činite (što bi se sa drugim, agresivnim šamponima sigurno desilo).
Na osnovu sastava koji je u prilogu (svaku stavku sam posebno proveravala na relevantnim sajtovima), postoje minimalne šanse da vam šampon ne prija, u kakvom god stanju da je koža vaše glave.

INGREDIENTS – INCI
AQUA/WATER/EAU, CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE, PEG-150 DISTEARATE, PEG-6 CAPRYLIC/CAPRIC GLYCERIDES, SODIUM LAUROYL OAT AMINO ACIDS, PEG-15 COCOPOLYAMINE, LACTIC ACID, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, DISODIUM EDTA, QUATERNIUM-80, PROPYLENE GLYCOL, SODIUM HYDROXIDE, METHYLPARABEN, PROPYLPARABEN, FRAGRANCE (PARFUM).

Nastaviću da ga koristim, posebno jer ću uskoro da eksperimentišem sa uljima za kosu za potrebe jednog tretmana, a to podrazumeva često pranje kose. Moje dosadašnje iskustvo je pokazalo da ovaj šampon pruža svu potrebnu negu i jako sam zadovoljna rezultatima upotrebe.bioderma node shampooing sampon za svaki dan 3

Bioderma Node shampooing – Opšti utisak

Svakako preporučujem ovaj šampon osobama koje imaju problema sa osetljivom kožom glave, kao i ljudima čija je kosa sklona brzom prljanju i povećanom lučenju sebuma. Ja inače nemam takav problem, ali mi je stvarno prijalo da znam da šampon koji koristim neće štetiti temenu glave, a da pritom dobijem isti rezultat kao sa standardnim šamponima – čistu, meku i negovanu kosu.
Smatram da je odličan za upotrebu u letnjim mesecima, kada zbog izloženosti visokim temperaturama, znoju i nečistoćama u gradskom vazduhu imamo potrebu za češćim pranjem kose. Idealan je saputnik za letovanje ili posete bazenima, kako bi se izbeglo opterećivanje kose svakodnevnim pranjem kojim se iz nje uklanja morska so, hlor i pesak.
Ako vam je koža glave suva ili iritirana, možda ćete imati potrebu za dodatnom negom, što je sasvim u redu, jer je Node šampon namenjen za “nadograđivanje“ tj. možete nakon njega koristiti regeneratore, maske, ampule…
Bioderma Node šampon postoji u dve verzije – od 200 i 400 ml. Ja sam veće pakovanje platila 910 dinara na sniženju u apoteci Srbotrade.


Da li koristite blage šampone za svaki dan? Kakva su vaša iskustva? 🙂

4 thoughts on “Recenzija: Bioderma NoDe Shampooing (šampon za svaki dan)

  1. Po ovome što sam pročitala, dopada mi se. Naročito zbog dela osetljive kože glave i lučenja sebuma, pošto se pronalazim.
    Ovaj momenat prvog proizvoda mi je super, nisam znala :))).
    Fotografije su ti lepe, moram pohvaliti :).

    Sviđa mi se

Postavi komentar